Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Narayan medicinale massage-olie

29-09-2016 13:26
Geplaatst in Wetenswaardigheden door EP

 

 

                  

 

Maha Narayan Thailam: de medicinale massage-olie

De combinatie van Maha Narayan Thailam met Boswelia-capsules is al jarenlang een succesformule gebleken voor mensen die vooral in het koude jaargetijde lijden aan gewrichtsklachten en pijnlijke spieren en pezen.

De basis van Maha Narayan Thailam bestaat uit sesamolie, die verrijkt wordt met een mix van vele heilzame planten en kruiden. De productie van deze olie is al meer dan 1000 jaren nagenoeg hetzelfde gebleven. Eerst wordt de sesamolie gezuiverd en het extract van een aantal kruiden toegevoegd. Dan voegt men de rest van de gemalen kruiden toe en er wordt een pasta van gemaakt. Vervolgens wordt deze pasta verwarmd zodat het vocht verdwijnt en alleen de essentiële oliën van de planten en kruiden met de sesamolie overblijven.  

Maha Narayan olie wordt in de Ayurveda gebruikt bij massage om Vata dosha weer in balans te brengen. Vata dosha is volgens de Ayurvedische geneeskunde o.a. verantwoordelijk voor beweging (gewrichten), ademhaling en doorbloeding. Een teveel aan Vata kan leiden tot constipatie, hoge bloeddruk, artritis en spijsverteringsproblemen. Vata wordt ook beschouwd als de zetel van de emoties, dus een verhoging van Vata werkt nervositeit en angst in de hand. 

De traditionele remedie bij een Vata-onbalans is het toepassen van Maha Narayan olie vóór het slapen gaan. Schud de fles en verwarm de olie tot circa 40°C. Gebruik de olie voor lichaamsmassage; niet op het hoofd gebruiken. Wrijf de olie gedurende circa 15 minuten lichtjes in de huid, laat gedurende de nacht intrekken en douche ’s morgens af.  

Veel mensen doen dagelijks een Ayurvedische zelf-massage, Abhyanga genoemd. Deze massage versterkt lichaam en geest. Maha Narayan olie is hiervoor uitstekend geschikt. Een paar van de traditionele kruiden in de olie, zoals kamfer, gember en zwarte peper, hebben verwarmende eigenschappen die de doorbloeding in je huid stimuleren en de pijnprikkels verminderen. Andere kruiden zoals kruidnagel en kurkuma staan bekend om hun antiseptische en antibacteriële eigenschappen. De olie heeft een gunstig effect op de gemoedstoestand en zorgt voor geestelijke veerkracht in sombere tijden. Ze helpt ook bij verlies aan vitaliteit en spierkracht. Bijzondere aandacht verdienen de gebieden met gevoelige gewrichten en spieren, zoals de voeten, knieën, heupen, ellebogen en handen, maar bijvoorbeeld ook de rug en nek. Maha Narayan olie verzacht deze spieren en pezen en helpt de gewrichten soepel te maken.

Maha Narayan olie wordt als veilig beschouwd voor algemeen gebruik door kinderen, volwassenen en ouderen, maar er zijn een paar aanbevelingen:

  • bij gebruik van etherische olie wordt aan zwangere vrouwen, kankerpatiënten en epileptici geadviseerd om vooraf een arts te raadplegen
  • bij kinderen jonger dan 5 jaar is de huid nog erg dun en deze kan te gevoelig zijn voor etherische olie
  • de olie kan afgeven en vlekken zijn moeilijk te verwijderen uit kleding en textiel.  

Sri Sri Ayurveda heeft Narayan Taila olie in haar assortiment in 2 inhoudsmaten: 100 ml en 250 ml   

Maha Narayan olie bevat organisch gecertificeerde sesamolie, verrijkt met o.a. dashmula, shatavari, manjistha, red sandalwood, bala, neem, punarnava, turmeric, venkel, jatamansi, tagara, calamus, brahmi, eranda, gember, kruidnagel, deodara, pushkarmula, vidari, tulsi, musta, guduchi, zoethout, anatamul en zwart zout.

Voor een optimale werking: combineer Maha Narayan Thailam met Boswelia-capsules.

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.