Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Amla, de krachtige wonderbes

23-09-2016 13:10
Geplaatst in Wetenswaardigheden door MH

 

 

Amla, een van de krachtigste natuurlijke bronnen van vitamine C

Nu het najaar weer in aantocht is liggen ook verkoudheid en griep weer op de loer. Voor wie liever wil voorkomen dan genezen is het goed om te weten dat de Indiase kruisbes Amla boordevol vitamine C zit. In combinatie met het ellaginezuur in de vrucht maakt dit Amla tot een superkrachtige anti-oxydant. Wie vaker kwakkelt met verkoudheid en griep in het koude seizoen kan met Amla vele kilo’s sinaasappels besparen want Amla bevat ongeveer 20 keer zoveel vitamine C.

De vrucht en zijn bijzondere eigenschappen

De Indiase kruisbes Amla lijkt op onze kruisbes maar groeit aan een boom die met name voorkomt in India. Amla wordt beschouwd als een wonderbes met talrijke goede eigenschappen: planken van de stam van de Amla-boom worden van oudsher zelfs gebruikt om het water in de Indiase waterputten te zuiveren.

Smaken spelen binnen Ayurveda een belangrijke rol. Er worden zes smaken benoemd: zoet, zout, zuur, scherp, bitter en samentrekkend; allen met een specifieke eigenschap. Bitter wordt bijvoorbeeld gezien als goed tegen diabetes. Heel bijzonder aan de Amla-vrucht is dat hij als enige maar liefst vijf van de zes smaken heeft die in Ayurveda benoemd worden. Allereerst is Amla zuur en samentrekkend, maar daarnaast ook zoet, bitter en scherp. Doordat Amla maar liefst vijf smaken bevat maakt dit de vrucht geschikt voor behandeling van heel uiteenlopende aandoeningen.

Bovendien helpt Amla alle drie de doshas in balans te brengen en is het een krachtige anti-oxydant. Niet voor niets wordt hij in India als ‘wonderbes’ gezien en vaak verwerkt in voedingssupplementen.

               

                     

 

Enkele eigenschappen die toegekend worden aan de stoffen in de Amla-vrucht:

  • koortsremmend
  • pijnbestrijdend
  • goed bij hoest
  • anti-stress
  • beschermend voor het hart, bloedvaten en de maag
  • anti-cholesterol
  • wondhelend
  • tegen diarrhee en bloedarmoede
  • beschermt lever, nieren en zenuwen
  • een goede haar-olie

Maar er is nog meer:

Op 20 mei 2011 verscheen in het European Journal of Cancer Prevention een artikel over een onderzoek (Amla -Emblica officinalis Gaertn-, a wonder berry in the treatment and prevention of cancer; by Baliga MS (Father Muller Medical College, Kankanady, Mangalore, Karnataka) and Dsouza JJ.) waarin de Amla vrucht werd geprezen om zijn uitstekende medicinale eigenschappen. Bij laboratoriumtesten op long-, lever-, baarmoederhals-, borst-, eierstok en darmkankercellen werden volgens dit artikel spectaculaire resultaten getoond: de lijst in het artikel is niet bepaald kort.  Lees hier het artikel 

Hier en hier kun je korte filmpjes bekijken over deze onderzoeksresultaten.

 

Amla, inderdaad een wonderbes!

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Labels: