Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Bilwa, dé oplossing voor veel klachten

21-06-2017 10:41
Geplaatst in Dranken Wetenswaardigheden door EP

 

 

Bilwa, dé oplossing voor vele klachten

In de Hindu-cultuur worden de Bilwaboom en haar fruit beschouwd als heilig. Dit komt tot uiting in vele religieuze rituelen.

Bilwa is heel veelzijdig en wordt in India op grote schaal gebruikt om vele klachten te helpen verlichten: 

 • Ondersteunt een goede darmfunctie en een regelmatige stoelgang 
 • Helpt ontlasting dikker te maken
 • Helpt bij bescherming van de darmwand 
 • Helpt bij de spijsvertering door onverteerde voedselresten af te voeren
 • Helpt bij misselijkheid, braken en bij maagkrampen
 • Helpt bij bestrijding van maag- en darmparasieten
 • Ondersteunt lever-/galreiniging
 • Wordt gebruikt bij verkoudheid en dysenterie
 • Wordt beschouwd als afrodisiacum

Bilwa wordt van oudsher gebruikt bij de behandeling van misselijkheid, overgeven, maagkrampen en maag- en darmparasieten, en ook bij de behandeling van verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Bilwa wordt beschouwd als een van de beste natuurlijke laxeermiddelen omdat het helpt bij het reinigen en tot rust brengen van de ingewanden. Het wordt ook gebruikt om dystenterie en chronische diarree tegen te gaan. 

 

 

 

De boom en haar vruchten

De Bilwaboom behoort tot de familie der Rutaceae en komt van nature veel voor in de gebieden bij de Himalaya. Deze boom wordt vaak aangeplant voor de vruchten. Andere namen voor Bilwa zijn Bilva, Bael, Bel juice, Bel, wood apple, stone apple, Beli fruit en Vilva marem. De harde vruchten van de Bilwaboom zijn 5-10 cm in doorsnede en grijs of geelachtig van kleur met een aromatische schil. De wortel is een bestanddeel van Dashmool (tien wortels), een middel dat bij veel vata-verstoringen wordt ingezet. Vrijwel alle delen van de boom (stam, wortels, schors, bladeren en fruit) worden geoogst en gebruikt voor verschillende doeleinden.

Bilwa fruit heeft ongeveer 11 maanden nodig om te rijpen. Het aromatische fruit is op zijn best als het net rijp begint te worden. Het kan vers of gedroogd verwerkt worden. Het fruit smaakt ongeveer als marmelade en ruikt naar rozen. De zachte houtachtige buitenste schil wordt opengebroken en de zaden worden verwijderd. Vaak wordt suiker en melk toegevoegd om de smaak van het vruchtvlees te verbeteren. Het verse vruchtvlees wordt vaak verwerkt tot 'sherbat' (Bilwa is bijna niet te verkrijgen in Nederland. Mocht je de Bilwa-vrucht toch kunnen krijgen, dan is onderstaand recept een aanrader); het verse gezeefde fruitsap wordt gezoet en als een soort limonade gedronken. Om te conserveren wordt het fruit in schijfjes gesneden en in de zon gedroogd zodat het lang houdbaar is. Later wordt het dan geweekt in water zodat het weer zacht wordt. De bladeren van de boom worden vaak in salades verwerkt.

 

Sherbat recept

                                                                                 

 • 1 Bilwa vrucht van gemiddelde grootte
 • ½ theelepel geroosterd komijnpoeder
 • ½ theelepel (zwart) zout
 • 2 theelepels suiker (naar keuze te vervangen door honing, stevia o.i.d.)
 • 2 glazen water

Open de schil van de vrucht en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees en laat het 2 tot 3 uur weken in een dubbele hoeveelheid water. Zeef het geweekte vruchtvlees door een dunne doek of fijne zeef boven een kom en verwijder zo de zaadjes en eventuele harde vezels. Roer met de achterkant van een lepel het pulp door de doek of het zeef. Roer het zout, komijnpoeder en de suiker erdoor. Serveer in hoge glazen. Je kunt er ijsblokjes aan toevoegen of het 20 minuten in de koelkast zetten. Een prima dorstlesser bij hoge temperaturen en zeer gezond!

 

Bilwa en ayurvedisch advies

Het is aan te bevelen het advies van een ayurvedisch specialist op te volgen als je Bilwa wil gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Specifieke onderdelen van de plant worden namelijk gebruikt voor bepaalde behandelingen, en ook de dosering kan per behandeling verschillen. De wortels van de Bilwaboom worden bijvoorbeeld vaak samen gebruikt met gemberwortel en gepofte rijst als middel tegen braken. Het kauwen op de bladeren wordt dan weer voorgeschreven tegen koorts of vermoeidheid. En ook niet onbelangrijk: de bladeren worden beschouwd als een lustopwekkend middel (afrodisiacum).

Je ayurvedisch specialist kan je precies uitleggen in welke vorm en hoeveelheid Bilwa werkzaam kan zijn bij jouw klachten.

Sri Sri Ayurveda heeft een hoogwaardig Bilwa voedingssupplement in haar assortiment. Ga hier naar het artikel in de webshop

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Labels: