Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Chyawanprash voor weerstand en energie

08-01-2018 10:41
Geplaatst in Wetenswaardigheden door EP

 

 

Chyawanprash: gezondheid voor iedereen

Sri Sri Tattva Chyawanprash wordt gemaakt naar een 2500 jaar oud recept en bevat de extracten van meer dan 40 verschillende kruiden en planten. De hoge voedingswaarde en anti-oxidanten in Chyawanprash geven je meer energie en versterken het afweer- en immuunsysteem van het lichaam waardoor infecties zoals hoest en verkoudheid geen kans krijgen.

Wat is chyawanprash eigenlijk precies?

Chyawanprash is een voedingssupplement op kruidenbasis dat door zowel volwassenen als kinderen van elke leeftijd ingenomen mag worden. Zowel mannen als vrouwen hebben baat bij een regelmatige inname. Het smaakt zoetzuur en een beetje kruidig en wordt gezoet met honing en rietsuiker. Het heeft wel wat weg van een jam: het is plakkerig en heeft een bruin-zwarte kleur. Sri Sri Tattva Chyawanprash kan buiten de koelkast bewaard worden en is lang houdbaar.

Sri Sri Tattva Chyawanprash bevat als hoofdingrediënt vers gepureerde Amalaki (Aegle Marmelos). De Indiase kruisbes Amalaki (Amla) lijkt op onze kruisbes maar groeit aan een boom die met name voorkomt in India. Amla wordt beschouwd als een wonderbes met talrijke goede eigenschappen en bevat ongeveer 20 keer zoveel vitamine C als sinaasappel. Lees meer

Volgens Charak Samhita, een oud ayurvedisch geschrift, verjongt Amalaki de lichaamsweefsels, ondersteunt het een goed functioneren van het hart en de luchtwegen en zou een geregeld gebruik van Chyawanprash goed zijn voor het intellect en het geheugen.

                 

 

Ingrediënten

De ingrediënten van Chyawanprash kunnen van merk tot merk verschillen, evenals de kleur, smaak en dikte ervan.

De belangrijkste ingrediënten van Sri Sri Tattva Chyawanprash zijn:

 • Amla
 • Ashwagandha
 • Neem
 • Pippali
 • Wit sandelhout
 • Tulsi
 • Saffraan
 • Kardemom
 • Arjuna
 • Brahmi
 • Saffloer honing
 • Ghee

Hoe gebruik je Chyawanprash?

De meeste mensen gebruiken chyawanprash in de herfst- en winterperiode, maar het kan geen kwaad om het gedurende het hele jaar in te nemen.

Geadviseerd wordt om een theelepel in te nemen met warme melk of water, maar je kunt ook een lepeltje ervan op een lege maag innemen. Je kunt het zelfs op brood smeren als beleg.

Belangrijke gezondheidsvoordelen van Chyawanprash

Helpt bij het voorkomen van infecties

Als het koude jaargetijde begint ontstaan er ingrijpende veranderingen in het weer waardoor nieuwe bacteriën, ziektekiemen en levende organismen in de lucht kunnen voorkomen. Veel mensen krijgen dan ook infecties en/of koorts tijdens deze maanden. Chyawanprash helpt je lichaam dergelijke schimmel- en bacteriële infecties te bestrijden.

Verbetert de spijsvertering

Als je spijsvertering niet optimaal is dan kan regelmatige inname van Chyawanprash je helpen deze te versterken. Chyawanprash helpt de stoelgang en de vertering van voedsel te verbeteren en constipatie te voorkomen. De kaneel en amla in chyawanprash helpen bij gasvorming en winderigheid.

Helpt bij luchtwegaandoeningen

De kruiden in chyawanprash kunnen (chronische) luchtwegaandoeningen helpen verlichten.

Houdt de huid stralend en gezond

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het aanbrengen van schoonheidsproducten op de huid niet genoeg om er jeugdig en aantrekkelijk uit te blijven zien. Vooral wat je inneemt heeft effect op het uiterlijk van je huid. Chyawanprash is gemaakt van kruiden die een hoge dosis vitamine C bevatten, zoals bijvoorbeeld amla. Inname van deze kruiden helpen je huid gezond en stralend te blijven. Het eten van Chyawanprash helpt dus in zekere zin om tekenen van veroudering tegen te gaan. De saffraan in chyawanprash kan helpen bij het verbeteren van je teint.

Helpt bij het zuiveren van het bloed

Mensen die een hectisch leven te leiden met weinig slaap en/of veel junkfood hebben vaker overtollige gifstoffen in hun lichaam. Deze toxines kunnen zorgen voor complicaties en kwalen als ze opgeslagen worden in het lichaam en hebben invloed op de natuurlijke zuivering van het bloed in je lichaam. Chyawanprash helpt bij het zuiveren van het bloed en elimineert die overtollige gifstoffen uit het lichaam.

Verbetert je seksleven

Een goed bewaard gebleven geheim: de kruiden in Chyawanprash kunnen je sexleven een boost geven. Ze helpen tevens bij een onregelmatige menstruatiecyclus.

Helpt bij het omgaan met stress

De kruiden in chyawanprash hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel zodat ze je kunnen helpen beter met stress om te gaan.

Ondersteunt geheugen en hersenfuncties

Je moet tegenwoordig zoveel dingen onthouden in je leven en tijdens je werk dat het niet ongebruikelijk is dat je dingen vergeet, zelfs al op jonge leeftijd. De kruiden in Chyawanprash kunnen helpen bij het stimuleren van de hersenfuncties en het aanscherpen van het geheugen. Ze helpen kinderen bijvoorbeeld om zich beter te kunnen concentreren.

Geeft energie gedurende de dag

Als gevolg van werkdruk, multitasken en spanningen kun je je minder energiek voelen. Chyawanprash bevat tal van kruidenextracten die je lichaam energie geven zodat je je minder vermoeid voelt.

Helpt bij gewichtsbeheersing

Doordat bij een hoger lichaamsgewicht het metabolisme verstoord kan raken lukt het vaak niet om af te vallen. Chyawanprash helpt bij het stimuleren van de stofwisseling en zodoende ook bij het verliezen van gewicht.

Boost voor je hart

Regelmatige inname van Chyawanprash ondersteunt de goede werking van het hart.

Ondersteunt cholesterolgehalte en bloeddruk

Chyawanprash kan helpen bij het verlagen van te hoge cholesterolwaarden in het bloed en bij hoge bloeddruk.

Verbetert conditie van haren en nagels

Chyawanprash ondersteunt een goede conditie van haren en nagels. De anti-oxidanten in de pasta helpen bij het voorkomen van voortijdig grijs worden en broze nagels.

Helpt bij verkoudheid en hoest

Chyawanprash bevat veel vitamine C en andere ingrediënten die je lichaam helpen om virussen en bacteriën die verkoudheid en hoest veroorzaken te bestrijden.

Helpt bij urineweginfecties

Inname van Chyawanprash ondersteunt de goede werking van de urinewegen en kan zodoende helpen bij het bestrijden van urineweginfecties en blaasontstekingen.

Bekijk hier de resultaten van de wetenschappelijke studie "A Cytogenetic Study on the Efficacy of Chyawanprash Awaleha as an Antioxidant in Oral Premalignant Cancer".

Let op: Chyawanprash is niet geschikt voor diabetespatiënten vanwege de honing en rietsuiker in de pasta. Overleg eerst met je arts.

 

 

 

 

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, of door jonge kinderen.

Labels: