Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Heb je last van hooikoorts?

01-06-2018 10:41
Geplaatst in Wetenswaardigheden door LN

 

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts, ook bekend als allergische rinitis, is een vorm van ontsteking in de neus die ontstaat door een overreactie van het immuunsysteem op allergenen in de lucht. Deze allergenen zijn bijvoorbeeld stuifmeelkorrels van uiteenlopende planten. Het probleem doet zich gewoonlijk voor in de lente en kan leiden tot astma, ontstoken slijmvlies of bindvlies van het oog (conjunctivitis) of eczeem (atopische dermatitis).

Daarnaast kunnen ook erfelijke genetische factoren, blootstelling aan stuifmeel, haren van huisdieren, stof en schimmels bijdragen aan het ontwikkelen van  allergieën. Al deze allergenen produceren stoffen (zoals histamine) die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Vaak worden hiervoor medicijnen als antihistaminen en steroïden voorgeschreven. 

Hooikoorts en ayurveda

Over het algemeen zijn reguliere behandelingen altijd gericht op symptomen. In Ayurveda wordt meer belang gehecht aan het voorkomen van een onbalans in het immuunsysteem.

De kapha- and pittadosha spelen bij hooikoorts een rol: de ontstekingsreacties en de onbalans in het immuunsysteem zijn verbonden met pitta, terwijl slijmvorming altijd samenhangt met kapha. Daarom bestaat de ayurvedische behandeling uit het in balans brengen van deze twee dosha’s en het versterken van het immuunsysteem (Ojas) zodat de kans dat de hooikoorts weer terug komt steeds kleiner wordt. 

De ayurvedische manier van behandelen

Blootstelling aan huisdieren en aan de natuur op jonge leeftijd helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Verschillende ayurvedische kruiden kunnen helpen het immuunsysteem weer in balans te brengen en ontstekingen te helpen verminderen. Uw ayurvedisch specialist kan u hierover adviseren. 

Een Nasya-behandeling (een oliebehandeling voor de neus) is een van de beste methodes voor de bovenste luchtwegen en de sinussen. Deze behandeling wordt bij voorkeur in de lente gedaan.

Het volgen van een dieet dat Kapha in balans brengt is een goede manier om hooikoorts onder controle te krijgen. Hierdoor vermindert de slijmvorming en neemt de kans op rinitis beduidend af. Geadviseerd wordt onder meer om minder bananen, eieren, yoghurt en rood vlees te eten. Gember en kurkuma zijn juist weer heel goed om toe te voegen aan je dagelijkse voeding of thee. Dit helpt om overactieve reacties van het immuunsysteem weer te kalmeren en af te zwakken.

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Labels: