Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Het kapha-seizoen

24-03-2017 14:00
Geplaatst in Wetenswaardigheden door LP

 

 

Lente: het kapha-seizoen

We koesteren ons weer in een heerlijk voorjaarszonnetje en nemen langzaam afscheid van de lange winter. Die winter heeft ervoor gezorgd dat er in ons lichaam tal van ingrijpende processen plaatsvonden. Koud weer heeft namelijk veel invloed op onze stofwisseling: we hebben in de winter behoefte aan zwaardere winterkost die kan leiden tot gewichtstoename en ophoping van afvalstoffen. De Kapha hoopt zich dan als het ware op in ons lichaam.

Zodra het voorjaar aanbreekt merk je vanzelf dat je systeem weer in balans moet komen. We hebben in deze tijd vaak last van de luchtwegen (sinusinfecties, verkoudheid, slijm ophoesten, loopneuzen), allergieën steken de kop op (bijvoorbeeld hooikoorts), en we hebben soms last van voorjaarsmoeheid en spijsverteringsklachten. 

 

Tijd om weer in balans te komen

Volg het ritme van de natuur: sta wat vroeger op (maar ga wel op tijd naar bed), beweeg wat meer, ga lekker naar buiten en doe wat vaker yoga-oefeningen. Je lichaam zal zo snel afrekenen met het teveel aan Kapha dat zich tijdens de winter in je lichaam heeft opgehoopt. 

 

Tips van ayurvedisch specialist Lita Dash

  • Gebruik wat minder (of helemaal geen) zoet, zuur, zout of koud en zwaar voedsel.
  • Gebruik minder zout.
  • De hoofdmaaltijd neem je ‘s middags want in de Kapha-tijd is dan het spijsverteringsvuur (Agni) het sterkst.
  • Gebruik slechts een licht ontbijt en diner. ’s Morgens stoof je een paar appeltjes met wat kruidnagel als ontbijt, en je neemt ’s avonds een lichte groentensoep als diner.

 

Last van de luchtwegen?

Een prima drankje om klachten van de luchtwegen tegen te gaan: drink 1 glas warm water vermengd met ¼ theelepel geraspte gember, 1 tot 2 theelepels citroensap en 1 theelepel honing. 

 

Panchakarma en het kapha-seizoen

Bij de wisseling van de seizoenen is een Panchakarma behandeling aan te bevelen: je raakt de afvalstoffen snel kwijt en voelt je weer als herboren. Zo kom je de lente goed door!

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Labels: