Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Last van brandend maagzuur?

25-05-2016 16:25
Geplaatst in Tips door LP

 

Eten is noodzakelijk en belangrijk om het lichaam goed te laten functioneren. Maar wat als je eten weer naar boven komt of je een branderig gevoel in de maag geeft? Brandend maagzuur is niet alleen pijnlijk, maar op termijn ook erg belastend voor je slokdarm. Vaak wordt langdurig medicatie voorgeschreven, soms met flinke bijwerkingen.

Brandend maagzuur, regurgitatie en overmatig boeren worden veroorzaakt door hyperaciditeit en komt tegenwoordig veel voor. Laten we eens kijken naar wat het is, hoe het wordt veroorzaakt en hoe het op de ayurvedische manier wordt behandeld.

 

Wat is het?
Voedsel wordt in de maag verteerd door maagsap, waaronder maagzuur dat ook zoutzuur bevat. Als de maag meer zuur produceert dan nodig noemen we dit hyperaciditeit. Het teveel aan zuur gemengd met voedsel kan naar de slokdarm toe omhoog komen en brandend maagzuur veroorzaken.

 

Symptomen
Naast een branderig gevoel zijn er ook andere symptomen voor hyperaciditeit:

  • Pijn in de maag en borst
  • Een opgeblazen gevoel na het eten 
  • Overtollig boeren 
  • Hik die aanhoudt 
  • Keelpijn 
  • Misselijkheid of braken 
  • Gebrek aan eetlust 
  • Rusteloosheid 
  • Slechte spijsvertering 
  • Constipatie 
  • Zure oprispingen 
  • Winderigheid 
  • Irritatie in het rectale gebied

 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van hyperaciditeit?
Ayurveda spreekt over de onbalans van de dosha's of de 3 basisenergieën vata, pitta en kapha. Onbalans in een of meer dosha's is de reden van elke ziekte.

Hyperaciditeit wordt veroorzaakt door een onbalans in pitta, die verantwoordelijk is voor agni ofwel het ‘vuur van de spijsvertering’. Bij een teveel aan pitta wordt er in dit geval meer zuur geproduceerd in de maag.

Er zijn meerdere factoren die hiertoe kunnen leiden: 

  • Teveel koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken   
  • Teveel gefrituurd, pittig en vet eten 
  • Roken
  • Stress, woede en angst
  • Overtollige inname van citrusvruchten en tomaten
  • Laat in de nacht werken of wakker blijven
  • Eten terwijl de vorige maaltijd niet is verteerd
  • Verkeerde voedselcombinaties
  • Grote hoeveelheden water drinken voor of net na het eten
  • Regelmatig gebruik van NSAID's (non-steroidal anti-inflammatoiry drugs)
  • Eten na een te lange pauze of het ontbijt overslaan

 

Wat Ayurveda adviseert tegen overtollige pitta in de maag

  • Vermijd pittig en vet voedsel.
  • Eet ten minste twee keer per week wat khichari om de spijsvertering te verbeteren.
  • Ga op tijd naar bed.
  • Eet minder citrusvruchten en tomaten.
  • Drink minder alcohol en koffie.
  • Eet yoghurt niet 's avonds.
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
  • Vermijd azijn.
  • Eet minder diepvriesproducten en rood vlees. 
  • Neem een klein kopje komijnthee na het eten.

 

Effectieve huismiddeltjes

  • Voeg een theelepel koriandersap toe aan een half glas karnemelk en drink dit twee keer per dag. Koriandersap maak je door verse koriander fijn te maken en het vocht eruit te knijpen.
  • Drink drie maal daags een aftreksel van koriander (koriander toevoegen aan kokend water en laten trekken).
  • Drink drie maal daags een aftreksel van sandelhout (sandelhout kneuzen, toevoegen aan kokend water en laten trekken).

 

Onze kruiden

Yashtimadhu Kan worden genomen met melk om de overmaat aan pitta te verminderen. Het stopt het branderige gevoel en vermindert de kans op zweren.

Kumari Heeft ontstekingsremmende eigenschappen, helpt bij het genezen van zweren en verbetert agni (spijsverteringsvuur).

Avipattikara Churna Helpt de drie dosha’s in balans te brengen en ondersteunt de afvoer van afvalstoffen.

Amla Helpt pitta in balans te brengen en verbetert de spijsvertering.

Amlapittari vati Een effectieve remedie tegen hyperaciditeit.

 

Let op: Hyperaciditeit wordt veroorzaakt door onevenwichtige agni, maar het hangt ook af van de Prakrithi (balans of constitutie) en de Vikrithi (onbalans). Het is noodzakelijk om beide te kennen om de juiste kruiden en voeding te kiezen. Daarom adviseren wij altijd om een ayurvedische specialist te raadplegen die weet wat voor u het juiste is om te doen.

 

 

 

 

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.