Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Ontbijt volgens je eigen dosha

19-04-2019 17:00
Geplaatst in Alle recepten Ontbijt door MH

 

Vata Dosha: Warme appel-fruit ontbijt

Warme appel is smakelijk, voedzaam en goed voor de Vata dosha. Denk aan verschillende combinaties, zoals:

Ingrediënten

  • 1 of 2 appels
  • 4 gedroogde pruimen
  • 2-4 gedroogde abrikozen
  • 8-10 rozijnen
  • 4 amandelen
  • 4 walnoten
  • ¼ tl kardamonpoeder of gekneusde kardamomzaadjes
  • ¼ tl kaneel 

Bereiding

Laat de gedroogde fruitsoorten en de noten ’s nachts in water weken. Pel de amandelen. Snijd de appels in stukjes en kook deze in 2 eetlepels water of bak ze in een theelepel ghee. Zodra de appel zacht is voeg je de andere ingrediënten toe en warm je ze even op.  

Pitta Dosha: zachtzoete griesmeel

Een warm ontbijt van Pitta-kalmerende granen (havermout, griesmeel etc.) is een goede keuze voor de Pitta dosha.

Ingrediënten

  • 30 gram griesmeel
  • 250 ml. melk (soort naar keuze, ook plantaardig)
  • 1 theelepel ghee
  • ¼ theelepel kardamompoeder of gekneusde kardamomzaadjes
  • 2-3 draadjes saffraan (optioneel)
  • 1 eetlepel amandelschaafsel of geraspte kokosnoot
  • 1 eetlepel rozijnen
  • Zoetmiddel naar keuze

Bereiding

Rooster de griesmeel in een droge pan totdat hij lichtbruin is. Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren zodat het mengsel niet gaat klonteren. Voeg de saffraan en kardamom toe en laat zachtjes koken totdat de griesmeel zacht word (voeg eventueel nog wat melk toe als dat nodig is). Verwarm de ghee in een pannetje en bak de amandelen of kokosnoot erin op, samen met de rozijnen. Voeg dit toe aan de warme griesmeel en voeg eventueel een zoetmiddel naar keuze toe als je dat nodig vindt.

Kapha Dosha: mungbonen- of linzenpannenkoekjes

Ook erg lekker bij de lunch.

Ingrediënten

  • 190 gram mungbonen of rode linzen (een nacht geweekt in water)
  • ½ theelepel geroosterd komijnzaad, gekneusd
  • ½ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel verse geraspte gember
  • ½ theelepel asafoetida
  • 1 eetlepel speltmeel
  • 2 eetlepels ghee

Bereiding 

Doe de geweekte en uitgelekte mungbonen of rode linzen in een blender (of gebruik een staafmixer) en mix tot een glad mengsel. Voeg de kruiden toe en mix nogmaals. Als het nodig is kun je een beetje water toevoegen (het mengsel moet de consistentie van normaal pannenkoekbeslag krijgen). Bak de pannenkoekjes in warme ghee.

Tip: voeg andere ingrediënten aan het deeg toe, zoals fijngesneden gestoomde groenten, ui en knoflook, verse bieslook, peterselie, koriander, dille enz. Voor een beetje pit kun je een chilipepertje toevoegen.

Lekker met bijvoorbeeld een beetje chutney.

Disclaimer

Onze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities en therapieën. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, of door jonge kinderen.

Labels: