Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Triphala (Churna) voor alle dosha's

17-10-2018 10:41
Geplaatst in Wetenswaardigheden door LP

 

Triphala is al sinds duizenden jaren bekend binnen Ayurveda en is het meest gebruikte kruidensupplement. Triphala wordt gemaakt van het gedroogde poeder van Amalaki, Harithaki en Bibhitaki. In het Sanskriet: drie (tri) vruchten (phala), vandaar de naam Triphala. Het is een zogenaamd tridosha supplement: het kan door alle drie de dosha's gebruikt worden en is dus voor vrijwel iedereen geschikt.

Amalaki, Harithaki en Bibhitaki hebben op zichzelf staand al een zeer goed effect op onze gezondheid, maar door de drie vruchten te combineren ontstaat een nog sterkere werking. ​

Amalaki

 • diureticum
 • spijsverteringsmiddel
 • laxerend
 • levertonicum
 • ontstekingsremmend

Amalaki, ook Amla genoemd (Emblica officinalis) is de Indische Kruisbes. Deze staat al eeuwenlang bekend als “rasayana” wat verjonging betekent. Hij zit boordevol vitamine C. Amla is goed voor alle dosha’s, maar vooral voor pitta.

Harithaki

 • bij obstipatie
 • bij dementie
 • bij diabetes

Harithaki (Terminalia chebula) wordt in India binnen ayurveda gebruikt om allerlei gezondheidsproblemen te behandelen. Het werkt kalmerend op de vata dosha.

Bibhitaki

 • ontgiftend
 • bij diabetes
 • bij hoge bloeddruk
 • bij reuma
 • bij atherosclerose (aderverkalking)

Bibhitaki (Terminalia bellirica) wordt net als Amalaki gezien als “Rasayana”: verjongend. Bibhitaki is met name goed voor de kapha dosha.

Triphala combineert de goede eigenschappen van deze drie vruchten

Triphala werkt ontgiftend en ondersteunt de reiniging van de darmen door te helpen bij regelmatige darmperistaltiek (darmbewegingen). Hierdoor kunnen zich geen voedselresten en overtollige vetzuren meer ophopen in de darmen die op den duur giftige toxines kunnen vormen en via het bloed overal in het lichaam terecht kunnen komen.

Een goede darmreiniging bevordert ook een goede werking van het zenuwstelsel: vermoeidheid en angstgevoelens krijgen geen kans.

Triphala werkt als een natuurlijk en mild laxeermiddel bij constipatie. Het bevat flavonoïden en werkt als een anti-oxidant: belangrijk bij de behandeling van ontstekingen van de dikke darm (colitis).

Een goede darmwerking is ook essentieel bij het behouden of verkrijgen van een gezond gewicht.

Door de anti-oxidante eigenschappen en de hoge dosis vitamine C in Triphala wordt het veel gebruikt ter bescherming van het lichaam tegen allerlei ziekten en kwalen. Triphala bevat 20 x meer vitamine C dan een glas sinaasappelsap.

Triphala helpt een goed cholesterolgehalte in het bloed te ondersteunen. Cholesterol is een natuurlijke stof die door de lever gemaakt wordt. Het zorgt voor een goede werking van lichaamscellen, zenuwen en hormonen. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is echter schadelijk en kan samen met andere stoffen in het bloed zorgen voor de afzetting van plaque in de slagaders (atherosclerose of slagaderverkalking). Dit kan leiden tot hartaandoeningen, hartaanval en beroertes.

     

Klik op de plaatjes om naar het product te gaan. 

Triphala en Triphala Churna

Sri Sri Ayurveda heeft triphala (tabletten) en triphala churna (poeder) in haar assortiment. Triphala Churna heeft als voordeel dat je het kunt mengen met een vloeistof (bijvoorbeeld lauwwarm water) en daarna opdrinken, of je mengt het met wat ghee of rauwe honing.

Algemeen advies: neem 1 à 2 tabletjes, 2 keer per dag voor de maaltijd, of 3 tot 6 gram poeder per dag tenzij anders voorgeschreven door de ayurvedisch specialist. 

Triphala kan langdurig ingenomen worden en heeft vrijwel geen bijwerkingen. Door de betere werking van de darmperistaltiek en de ontgifting van de darm kun je in het begin wel wat meer last hebben van winderigheid. Als je last krijgt van dunne ontlasting is het raadzaam de dosis te verminderen.

Gebruik triphala en triphala churna niet gelijktijdig met bloedverdunners en niet bij diarree of dysenterie. Gebruik zonder voorafgaand ayurvedisch advies door kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven is nooit raadzaam. Raadpleeg in dit geval van tevoren eerst een arts of specialist.

Disclaimer

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Labels: