Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Pompoensoep voor vata dosha

05-11-2016 18:00
Geplaatst in Alle recepten Voorgerecht door EP

 

 

Deze eenvoudige pompoensoep is erg goed in het Vata-seizoen. De zware, olie-achtige en zoete smaak is kenmerkend voor de pompoen en verzacht de Vata dosha. Het mooie oranje-roodachtige vruchtvlees van de pompoen zit boordevol bètacaroteen. 

Ingrediënten

  • 1 grote pompoen (ongeveer 3 pond)
  • 1½ kopje water
  • 1 theelepel ghee of olijfolie
  • 1 kop gehakte prei of uien
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel kruidnagel
  • 2 tot 3 kopjes groentebouillon
  • 1 eetlepel Tamari sojasaus
  • 1 kop amandelmelk of gewone melk
  • nootmuskaat

Bereiding:

Verwarm de oven op 175°C. Was de pompoen, snijd deze doormidden en verwijder de zaden. Leg de pompoenhelften met de gesneden kant naar beneden in een ovenschaal met het water. Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet deze 30 minuten in de oven. Als je een mes gemakkelijk in de pompoen kunt steken is deze gaar.

Laat afkoelen; Verwijder de pompoenpulp uit de schil met een lepel. Doe de pulp in een kom en zet opzij. Je moet ongeveer 3 kopjes pompoenpulp overhouden. Verhit de ghee of olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de prei/ui en specerijen toe en fruit deze circa 4 tot 5 minuten totdat de prei/ui doorschijnend is. Voeg een beetje groente bouillon toe. Voeg nu de pompoenpulp toe en roerbak deze nog 3 tot 4 minuten. Voeg de Tamari soja saus toe. Voeg de rest van de groente bouillon toe, doe een deksel op de pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.

Voeg de (amandel)melk toe en pureer de soep met een staafmixer tot een glad en romig geheel. Garneer met een beetje nootmuskaat.

Tip: Rooster de pompoenzaden in een droge pan en strooi deze over de soep. Pompoenzaden bevatten veel eiwitten en zink.