Welkom bij Sri Sri Ayurveda!

Je bent wat je verteert, niet wat je eet

09-01-2018 10:41
Geplaatst in Wetenswaardigheden door EP

 

 

Voedsel is de belangrijkste bron van energie voor het menselijk lichaam. Je kent vast het gezegde “je bent wat je eet”, maar we zouden eigenlijk moeten zeggen “je bent wat je verteert”. De spijsvertering en het absorbtievermogen bepalen welke voedingsstoffen je lichaam krijgt. Al denk je dat je de gezondste dingen eet, als het niet goed verteerd en geabsorbeerd wordt haal je niet het beste uit je voeding.   

Verbeter je spijsvertering

Sommige mensen hebben geen trek terwijl anderen hun eten niet volledig kunnen proeven. Weer anderen zijn nooit voldaan na het eten. Als je echt van een maaltijd geniet helpt dit je lichaam om zich voor te bereiden op een goede vertering en opname van de voedingsstoffen. 

Je kunt de spijsvertering en het absorbtievermogen verbeteren door een verandering in de tijden waarop je eet en door goed te kijken naar wanneer je eet, wat je eet en hoe je eet. Dit is de eerste stap. 

Eet je hoofdmaaltijd op het midden van de dag, wanneer het spijsverteringsvuur (agni) het sterkst is.

Kies bij voorkeur vers, biologisch voedsel en vermijd restjes. Vers voedsel geeft je meer intelligentie en helend vermogen, en zeker meer voedingsstoffen.

Eet alleen wanneer je trek hebt, als de vorige maaltijd volledig is verteerd, op regelmatige tijden, neem de tijd en kauw langzaam, laat je aandacht niet afleiden door te lezen, te werken of tv te kijken, vermijd koude dranken die het spijsveteringsvuur afkoelen, en eet tot je maag ongeveer driekwart is gevuld.

Dit zijn een paar van de minimale voorwaarden om je spijsvertering te verbeteren. 

Zo breng je op een natuurlijke manier maagzuur in balans

  • Eet minder droog, scherp en zout voedsel
  • Drink een beetje koele melk, maar niet tijdens de maaltijden
  • Eet zoet en sappig fruit zoals pruimen en peren
  • Drink zo min mogelijk of geen alcohol
  • Eet wanneer je honger hebt en sla geen maaltijden over
  • Rust voldoende uit, ga als het lukt voor tien uur naar bed

Hoe weet je of je eten goed wordt verteerd?

Na het eten zou je je tevreden, voldaan en energiek moeten voelen. De ontlasting heeft een goede vorm en komt op tijd en als je wakker wordt heb je trek. Als je je na het eten suf of moe voelt of ergens pijn hebt verteer je je eten niet goed. Andere aanwijzingen kunnen zijn: constipatie, diarrhee, weinig eetlust en algemene lusteloosheid.

Kruiden kunnen helpen bij een betere spijsvertering

Sri Sri Ayurveda beschikt over een grote kennis over ayurvedische voedingssupplementen die we graag met je zouden willen delen. Vanwege de eisen in de huidige Nederlandse en Europese wet- en regelgeving is het echter niet toegestaan je op onze website uitgebreid te informeren over de werking van producten op kruidenbasis (zogenaamde ‘botanicals’) en waarvoor je deze kunt inzetten. Vraag je ayurvedisch specialist om advies over onze voedingssupplementen en hun toepassing.

Voor meer informatie over de wetgeving die van kracht is omtrent gezondheidsclaims en medische claims op voedingssupplementen en de geschiedenis daarachter verwijzen wij je graag naar www.voedingssupplementen.info.

Conclusie

Het is niet alleen belangrijk dat je eten van de beste kwaliteit is, maar ook dat je je verteringscapaciteit in de gaten houdt om het beste uit je voeding te halen. Meestal is niet het eten het probleem, maar je spijsvertering. 

 

 

Disclaimer

 

Deze artikelen hebben tot doel informatie te verschaffen over ayurvedische tradities. Deze informatie is niet bedoeld als diagnose, behandeling, genezing of preventie van welke ziekte dan ook. Als u ernstige, acute of chronische gezondheidsproblemen heeft, neem dan contact op met uw huisarts.Indien u advies wenst van een ervaren ayurvedisch specialist bel of email dan naar Sri Sri Ayurveda. Neem vooraf contact op met uw huisarts indien u kruiden, supplementen of olie wenst te gebruiken tijdens zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.