Geschiedenis

 

De oudst bekende wetenschap

Ayurveda is de oudst bekende wetenschap (veda) die zich bezighoudt met het leven (ayur) en systematisch en holistische kennis bevat voor een gezond en gelukkig leven. Niemand weet hoe oud ayurveda precies is; volgens sommige wetenschappers is zij ca. 5000 v.C. ontstaan, anderen dateren haar op 3000 v.C. Aanvankelijk werd de kennis, die de grote Rishi’s of zieners in het oude India ontvingen door diepe meditatie en spirituele oefening, mondeling overgebracht van leraar op leerling. Later werd de kennis ook genoteerd. Dit gebeurde voor het eerst in de Veda’s, de oudst bekende geschriften ter wereld. Zeker is dat ayurveda een grote invloed had op gezondheidsleren elders in de wereld: 400 n.C. waren vertalingen beschikbaar in het Chinees en rond 700 n.C. studeerden Chinese studenten ayurveda in India.

 

Rig Veda

Een van de oudste geschriften over ayurvedische geneeskunst die we kennen is de 2000 jaar oude Rig Veda, waarin operaties, prothesen en meer dan 50 geneeskrachtige planten worden genoemd. Meer en uitgebreidere kennis vinden we in de Atharva Veda, waarin al 300 geneeskrachtige planten worden beschreven en een groot aantal behandelingen voor uiteenlopende kwalen. De bloeitijd van ayurveda duurde van ca. 200 v.C. tot 500 n.C.

Tegenslag en Overwinning

In de loop van de geschiedenis kreeg ayurveda ook met tegenslag te maken, zoals onderdrukking door Islamitische veroveraars sinds de 16e eeuw. Ook tijdens de heerschappij van Engeland (van 1839 tot 1947) raakte ayurveda in de vergetelheid – traditionele levenswijzen en filosofieën moesten wijken voor westerse waardesystemen. Pas met de Indiase onafhankelijkheidsbeweging ontstond een nieuw bewustzijn en een herwaardering van de oude wijsheden en tradities. Sindsdien hebben talrijke wetenschappelijke onderzoeken opnieuw aangetoond dat de ayurvedische behandelingen, therapieën en medicamenten daadwerkelijk over de beloofde genezende werking beschikken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) erkende in 1977 ayurveda als geneeswijze en de premier van India, Narendra Modi, richtte in 2014 een ministerie op voor de promotie van yoga en ayurveda. 

 

Sri Sri Ayurveda

Sri Sri Ayurveda is een initiatief van Z.H. Sri Sri Ravi Shankar, oprichter van de Art of Living Foundation, vanuit de visie om de wereld het beste van ayurveda te geven. De meest oorspronkelijke vorm van ayurveda wordt gecombineerd met de oude vedische kennis over ademhaling, yoga en meditatie. Deze holistische aanpak van de gezondheid van lichaam en geest maakt Sri Sri Ayurveda uniek.