Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

 

Ingrediënten

Voor de amandelspijs:

  • 250 gram geweekte dadels (enkele uren geweekt in water totdat ze zacht zijn)

  • 2 tl citroensap

  • 300 gram witte amandelen

Voor de speculaas:

  • 150 gram amandelmeel

  • 150 gram rijstmeel

  • 50 gram kokosbloesemsuiker (of 50 gram heel fijngesneden medjooldadels) 

  • 160 gram ghee (kokosolie)

  • 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden

  • 1 theelepel vanille extract

  • 75 ml amandelmelk

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

  • blanke amandelen (een vliesje kun je verwijderen door de amandelen kort te blancheren)

 

Bereiding:

Maak eerst de amandelspijs: doe dadels, citroensap en amandelen in een keukenmachine en maal heel fijn (gebruik eventueel een staafmixer). Verpak in folie en leg enkele uren in de koelkast.

Meng meel, kokosbloesemsuiker of dadels, speculaaskruiden, kaneel en wijnsteenbakpoeder in een kom. Smelt in een pannetje de ghee of kokosolie en voeg toe, samen met vanille extract en amandelmelk. Kneed door elkaar. Voeg wat amandelmelk toe als het te droog is, en wat extra meel als het te nat is. Rol in een stuk aluminiumfolie en laat 2,5 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Rol het deeg uit tot 2 plakken van niet meer dan 1 cm dikte. Verdeel de amandelspijs over de onderste plak (als het te droog lijkt, dan wat amandelmelk toevoegen) en leg de bovenste plak erop. Druk de randen goed aan zodat de amandelspijs opgesloten wordt tussen de 2 plakken speculaasdeeg en aan de randen niet zichtbaar is. Verdeel de blanke amandelen over het bovenste deeg en druk ze een beetje erin.

Bak 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat goed afkoelen en eet bij voorkeur pas de volgende dag.